• Subcribe to Our RSS Feed

вторник, 27 септември 2022 г.

Какво представляват LVT и LVP подовите настилки и каква е разликата между тях?

винилова настилка

Съвременният пазар предлага страхотно разнообразие от PVC подови настилки, така че едва ли е възможно да не сте ги виждали някъде. Те се използват не само в съвременните домове, но и в търговски обекти, офиси и производствени цехове. Въпреки луксозното им излъчване и невероятна дълготрайност, подовете от винил не са никак скъпи.

Ако все още не сте запознати с особеностите на този декоративен материал и две конкретни негови разновидности - LVT и LVP, то надяваме се, че следващите редове ще ви бъдат полезни.

Какво представлява подът от винил и какви са неговите предимства?

Виниловият под може да бъде открит в няколко разновидности: самозалепващи се панели, панели тип ламинат и самозалепващи се плочки. Виниловите панели и плочки предполагат различен метод на монтаж, но с всеки от видовете ще постигнете забележителен резултат. Характерно за материала е, че съчетава визуалната привлекателност на естествени материали като дърво и камък с най-новите технологии, издръжливост и практичност.

PVC подовите настилки се предлагат в много стилове и цветове, както и в гъвкави и твърди варианти. Накратко ще намерите PVC подова настилка за всеки вкус и всяка задача в онлайн магазин Декорат, където подовете от винил са представени в цялото възможно разнообразие. Качеството на продуктите е отлично, а цените – супер изгодни.

Да се върнем на основния въпрос: Какво представляват LVT и LVP виниловите подове? Виниловите покрития е трудно да бъдат сравнени с ламинат или порцеланови каменинови облицовки, но те съчетават най-добрите техни качества и практически нямат недостатъци. И все пак основните експлоатационни характеристики зависят в голяма степен от структурата на материала, така че нека се опитаме да разберем кои са основните видове винилови покрития и разликите между тях.

PVC настилката е материал, който е уникален по своите експлоатационни характеристики. Повечето видове винилови настилки са водоустойчиви – издържат на продължителен контакт с вода. Благодарение на полиуретановия слой, подовото покритие е защитено от износване и разрушаване на конструкцията.

Освен това, виниловите подови настилки са устойчиви на удар и драскотини, дълготрайни са и най-вече съвместими с различни системи за подово отопление. По плътност и структура те се делят на еластични и с твърда основа, наречени композитни. Нека разгледаме подробно всяка категория:

Гъвкави LVT и LVP

PVC плочката LVT е самозалепващ се материал, състоящ се от 80% PVC и 20% кварцов пясък. LVP е „заключваща се” винилова настилка. Ако LVT имитира плочка, то LVP имитира дъска. И двата вида имат еднаква структура:

  • основен слой - служи като основа на покритието;
  • декоративен слой - придава на материала естетичен и красив външен вид;
  • повърхностно покритие - придава на продукта здравина и механична якост.

И двата варианта са устойчиви на влага, но водата може да попадне под покритието през LVP блокировките. В същото време монтажът чрез  залепване изисква опит в полагането, което не може да се каже за заключващата връзка – там монтажът е прост и сравнително бърз.

За разлика от категорията LVT, LVP покритията подлежат на ремонт: всяка повреда се поправя лесно чрез замяна на повредената дъска с нова. Ако съвместимостта с топъл под е важен показател при избора на гъвкав винилов материал, тогава само LVT може да изпълни задачата.

Самозалепващите се LVT плочи също така позволява безпрагово полагане върху големи площи. Що се отнася до абсолютно идентичните свойства на двата вида настилки, трябва да посочим: екологичност, топлина, шумоабсорбация и мекота на покритието. В допълнение, LVT и LVP подовите настилки се отличават с реалистични принтове, имитиращи дърво, камък и дори метал.