• Subcribe to Our RSS Feed

събота, 28 септември 2013 г.

Облицовка на баня

Лепене на плочки в баня
С почти неограничен избор от модели, текстури и цветове,които да задоволят и най-претенциозният вкус, плочките за баня са очевиден избор за облицовка на бани или душ кабини. Въпреки че някои хора смятат, че е най-добре това да се остави на професионалистите, повечето бани могат да бъдат покрити с плочки за един уикенд, дори и да не сте имали предишен опит.

Преди да започнете уверете се, че стените са чисти, здрави и сухи. Повърхността трябва да е възможно най-гладка и затова ще трябва да отстраните всички тапети и да замажете всяко лющене на боя със стабилизиращ грунд.Ще ви бъде необходима летва, с която да определите позицията на плочките на стената. Сложете няколко плочки до летвата и отбележете позицията на всяка плочка по нея.

Лепилото трябва да се смеси с вода, като се разбърка до получаване на еднородна смес. Нанесете лепилото върху плочките с подходяща маламашка. Притиснете плочките към стената силно, за да залепнат и ги нивелирайте. За да получите равни фуги, използвайте кръстчета. С тях се контролира разстоянието между плочките.
След като налепите няколко плочки огледайте добре за евентуални неравности или грешки при поставянето. По този начин може да се извършат корекции преди да е стегнало лепилото.

Когато приключите с лепенето на плочки, идва ред на фугирането. То се извършва със специална фугираща смес, устойчива на вода. Преди нанасянето ѝ трябва да почистите фугите. Добавете вода към сместа и разбъркайте. С подходяща маламашка нанесете във фугите.

Фугирането е важна част от процеса на поставяне на плочки, тъй като спомага за една по-чиста баня, без различни видове вредни микроорганизми и бактерии.