• Subcribe to Our RSS Feed

вторник, 20 септември 2022 г.

Как да изберем калъф за стария си диван?

калъф за диван

Дамаската на любимия ви диван изглежда малко износена или вече не е модерна? Цветът не подхожда на стените и мебелите или просто искате да освежите леко интериора на хола си? Време е да помислите за ново покритие за меката мебел. Добре подбрано, то ще изглежда стилно, подходящо и освен всичко друго ще предпази дамаската от мръсотия, прах и полепнали косми от домашни любимци.

Но как да изберете правилния калъф за диван? За да направите успешна покупка, трябва да обърнете внимание на няколко важни момента.

Размер на калъфа

На първо място, трябва да изберете правилния размер на калъфа. Измерете вашия диван (височина от пода до горната част на облегалката, дължина с подлакътници и дълбочина) и грубо определете къде трябва да бъдат циповете или велкрото. Това е особено важно за диваните с необичайна или сложна форма.

Днес има голям избор от размери както за класически 2- ки и 3-местни дивани, така и за Г-образните ъглови и U-образни модели. Благодарение на високата еластичност на материята и универсалната кройка, калъфите пасват чудесно на всички стилове мебели. За да стои покритието изпънато, без да се размества, то се предлага в комплект с фиксиращи ролки.

Размерите на калъфите са също универсални. В онлайн магазин Pilo ще намерите модели за дивани: 2-ка, 3-ка и 4-местни, както и за стандартни и големи холови ъгли. Там ще ви предложат също разнообразие от покрития за дивани, фотьойли и трапезни столове. Цветовете и принтовете са супер красиви, а цените – невероятно достъпни.

Материал

Материалът играе съществена роля за качеството на всеки продукт и това се отнася в пълна степен за мебелните калъфи. Каква материя да изберете? Ако имате малки деца и домашни любимци, изберете материи, които са възможно най-плътни с гладка повърхност, устойчива на петна. Поради риска от силно замърсяване, помислете за избора на цветни или тъмни тъкани.

Калъфите се изработват от най-различни материали. Сред универсалните тъкани са:

  • Микрофибър – евтина материя с впечатляващо качество. Осигурява надеждна защита срещу надраскване и животински косми. Тънък, но мек на допир плат, лесен за поддръжка;
  • Кадифе – изглежда ефектно и ще се хареса на почитателите на ретро стила;
  • Калъф от смесена тъкан (полиестер, акрил, спандекс, памук) - устойчив на износване, издръжлив, адаптира се добре към формата на мебелите поради своята еластичност и мекота;
  • Велур - има красив копринен блясък, помага да се скрият малките дефекти на мебелите.

Кожена тапицерия е шикозна класика, но изисква специални грижи. Тази опция не е подходяща за собствениците на домашни любимци, тъй като върху кожата остават грозни дупки от нокти.

Цвят и големина на щампите

Когато избирате калъф за стария си диван, цветът също има огромно значение. Дизайнерите съветват да купувате калъфи за компактни дивани в ярки цветове. За по-големите модели е за предпочитане да изберете неутрални цветове: сиво, нюанси на бяло, бежово, кафяво. Преди да поръчате, уверете се, че калъфът има добра разтегливост, за да може лесно да се приспособи към всяка конфигурация на дивана.

Свалящите се мебелни калъфи са удобни, защото при необходимост могат да се свалят и да се изперат в пералня машина, а при нужда – да се дадат на химическо чистене. Приятен и практичен вариант, особено ако вкъщи имате деца и домашни любимци.

Източник: https://pilo.bg/