• Subcribe to Our RSS Feed

четвъртък, 23 юни 2022 г.

Внимавай с лепилото

Епоксидните и супер лепилата са отровни, ПВА са безвредни и подходящи за ремонт на детската стая

Каните се да залепите счупената чаша? Не бързайте, повечето съвременни лепила са опасни за здравето. Не е тайна, че голяма част от строителните материали са потенциално опасни за здравето и то не защото са произведени в нарушение на производствените технологии, а защото в процеса на експлоатация отделят летливи химични вещества.

На практика лепилата се делят на органични (с растителен и животински произход, като например, нишестеното и дърводелско лепила), неорганични (силикатни лепила) и синтетични (поливинилацетатни).

Супер лепилата са едни от най-опасните. Те съдържат разтворители, като ацетон, фенол, дихлоретан, бензин и др., които при лепене се отделят в околната среда, което е недопустимо особено, ако в къщата има дете.

Едни от най-неблагоприятните в екологично отношение се смятат, че са
епоксидните лепила. Ще ги разпознаете по опаковката, която съдържа две тубички. Съдържанието им трябва да се смеси преди употреба. Епоксидните лепила могат да предизвикат контактни заболявания на кожата, затова когато се работи с тях е необходимо да се ползват ръкавици.

Освен това епоксидните лепила действат отрицателно на нервната система и черния дроб, дразнят слизестата обвивка на очите и дихателните пътища. В жилища, където живеят деца, както и хора страдащи от алергии, хронични бронхити, бронхиална астма, най-добре да не се ползват.

Поливинилацетатните

(ПВА) са безопасни за ремонт и детско творчество. В действителност единствените признати за безопасни лепила от групата на синтетичните са ПВА. Те са разрешени за използване в детските градини в качеството си на материал за направата на апликации за деца над 2 години.

ПВА лепилата не съдържат токсични вещества, безвредни са
за кожата, пожаро- и взривобезопасни са. Областта на приложение на този вид материал е много широка. С ПВА могат да се лепят, в различни съчетания, хартия, картон, дърво, ПДЧ, пенопласт и т.н.

Лепилото е незаменимо, ако трябва да се залепи парче от стария паркет, за поставяне на балатуми и линолеуми, за да се свържат повдигнатите краища на хартиените тапети или да се запълнят пукнатините на неглазиран порцелан, за дървени конструкции.

Органичните са старомодни но безвредни за използване. В същото време проблемите при лепене с тях са толкова много, че те постепенно отиват в миналото. Един от недостатъците им е, дългото приготвяне - около 2 часа работа, при това миризмата е доста неприятна.

Друго несъвършенство на органичните лепила е бавното изсъхване и оттам залепяне, като при това процеса може да отнеме 3-7 дни. В XXI век бавните скорости са "лукс" и дългото чакане да се залепи нещо могат да си позволят малцина.

Всеки търси готов продукт, който за секунди да даде резултат. Затова днес, от всички лепила с органичен произход може да се намери само карбоксиметилцелулоза (целулозен ацетат), от която правят лепилото за тапети.

Именно такова лепило е най-добре да се използва, ако предстои ремонт в детската стая. целулозният ацетат е нетоксичен, безопасен и толкова екологичен, че си е спечелил "зелена значка" на опаковката.

Предоставено от www.atek.bg