• Subcribe to Our RSS Feed

сряда, 22 юни 2022 г.

Особености и принцип на работа на мрежовите соларни инвертори

Най-важният елемент на мрежовите слънчеви електроцентрали е мрежовият инвертор. Производителността на цялата фотоволтаична система зависи от техническите параметри и функционалност на това устройство. Соларният инвертор On-grid е ключов компонент на фотоволтаичната система. Той е преобразувател, който работи при наличието на централна електрическа мрежа. Инверторът е мултифункционално устройство, към което са включени соларните панели, свързани във верига или няколко вериги.

Основни функции на инверторите On grid

Основната задача на устройството е да преобразува постоянния ток, генериран от фото панелите, в променлив ток, който се подава към обществената електрическа мрежа. Тази опция е идеална за системи, включени на Зелена тарифа. Съвременните преобразуватели са оборудвани с информационни дисплеи. Много модели по подразбиране имат функционалност, позволяваща наблюдение и конфигуриране чрез интернет.

Нещо повече: соларният мрежови инвертор е мозъчният център на цялата слънчева централа. Той следи параметрите на фотоволтаичната система, синхронизира работата си с мрежата, контролира качеството на електрическата мрежа, фазовото изместване, напрежението. Инверторът също така записва и съхранява данни, защитава станционното оборудване чрез изключване при повреда и позволява да се контролира работата на станцията дистанционно.

Как да изберем инвертор за мрежова фотоволтаична система?

По клас инверторите условно се разделят на "премиум" и "икономичен". Премиум клас инвертори произвеждат компании като: SMA, Fronius, ABB. Бюджетни варианти могат да се намерят от марките: Growatt, Delta и Huawei. Много добра разработка са продуктите на марката Afore. Във фирмения сайт на българския филиал на компанията afore.bg ще ви предложат отлични монофазни и трифазни инвертори на изгодна цена.

Въз основа на конструктивните им характеристики, инверторите on grid биват трансформаторни и безтрансформаторни. Сред предимствата на моделите с трансформатор са простият принцип на работа и галваничната изолация между променлив и постоянен ток. Устройствата без трансформатор имат по-висока ефективност (98% срещу 96%) и техническо ниво, по-малко тегло, размери и топлопренос.

Характеристиките, на които трябва да обърнете внимание при избора на модел са следните:

  • форма на изходния сигнал;
  • фаза – монофазен / трифазен модел;
  • работна температура;
  • степен на защита;
  • ефективност;
  • брой MPP тракери;
  • диапазон на входното напрежение;
  • гаранционни условия.

Според формата на изходния сигнал устройствата, които произвеждат чист синус, се считат за най-добри. Какъв тип устройство е необходимо (моно или трифазно) зависи от броя на фазите на ел инсталацията. Степента на защита и работната температура влияят върху това дали устройството може да се монтира на открито или на закрито. Колкото по-висока е ефективността на устройството, толкова по-малко енергия губи.

При определяне на броя на MPP тракерите е необходимо да се вземе предвид покривната конструкция, ориентацията на наклона и броя на панелните масиви. Ако PV модулите са поставени в една и съща равнина, един независим DC вход е достатъчен. При инсталиране на няколко многопосочни масива, поради конструктивната сложност или недостатъчна осветеност на покрива, е необходим блок с два или три MPP тракера.

Необходимо е да се вземе предвид мощността на консуматорите (пусково, номинално продължително напрежение, претоварване, празен ход), както и наличието на вградена защита. Преди да закупите мрежови инвертор, е препоръчително да се измери мрежовото напрежение в къщата. Желателно е това да се направи от квалифициран специалист на фирмата, която ще изгради системата.

Определяйки пиковото натоварване, изберете модели с 20% марж по отношение на проектния капацитет на станцията. За голяма система се създават няколко потребителски групи с по-слаби преобразуватели. Това удължава живота на оборудването, работещо в правилния диапазон от номинални натоварвания.