• Subcribe to Our RSS Feed

сряда, 4 ноември 2015 г.

Какво представлява индустриалната климатизация?

индустриална климатизация
Индустриалната климатизация намира изключително ценно приложение в различни цехове, халета, болници, технологични и високотехнологични центрове и производствени помещения, места за производство и приготвяне на храна и много други. Казано на разбираем език, за производствените сгради климатизацията играе ролята, която белите дробове играят в човешкото тяло.

Според Термопроект ЕООД  климатизацията и поддържането на благоприятна среда в редица помещения от този тип е изключително важна не само за да се осигури здравословна среда за работа на хората, в това число чист въздух и приемлива температура, но също така и за да се осигури стабилна среда за апаратурата, която в не малко случаи е изключително чувствителна.

Сама по себе си системата за индустриална климатизация е доста сложно и удивително много се различава от това, което човек може да изгради в собственото си жилище.

При системата, която се изгражда за индустриални цели имаме на лице централно управление, което позволява да се постигне комфортна средна температура в цялата сграда, без значение дали това означава понижаване или повишавате на вътрешната температура.

Индустриалната климатизация също така включва и вентилация, която позволява въздухът във всички части на сградата, дори и най-вътрешните да се обновява, освежава и циркулира достатъчно добре.

Какви са ползите от индустриалната климатизация?


Ползите от индустриалната климатизация са многобройни. На първо място, тя има за цел да поддържа, както вече споменахме стабилна температура в сградата. През лятото това означава, че вътрешността на сградата леко трябва да се охлади, докато през зимните месеци - да се затопли.

Освен това, друга основна задача е да се осигури приток на свеж въздух, като не на последно място трябва да споменем и влажността в сградата, която трябва да се поддържа също в нормални норми.

Кой се нуждае от индустриална климатизация и къде тя е от изключително значение?


Ако трябва да предложим конкретен пример, бихме могли веднага да споменем дейта центровете, в които се съхраняват големи количества данни и където сървърите се нуждаят от изключително чиста и незапрашена среда.

 
В допълнение тук е много важно и да се осигури подходяща температура и охлаждане за да могат процесите да текат гладко и безпроблемно.

Болниците, както споменахме, са също сред местата, на които поддържането на добра климатизация е от изключително значение и за това има много причини. От една страна, болните пациенти са изключително чувствителни към температурата на околната среда и здравното заведение е задължено да осигури максимално комфортна температура.

Освен това, болниците са сред местата, на които има по-голям риск от средния за разпространяване на заболявания, тъй като хората ходят там именно когато имат здравословни проблеми. Тук за пример може да послужат грипните заболявания.

Фитнес центровете и спортните зали не правят изключение. Това са места, където е много важно да има много добра циркулация на въздуха, да влиза кислород от вън и едновременно с това да се поддържа здравословна и приятна температура за спортуващите хора. Температурата за целта се поддържа в приятни граници и е важно да не е твърде ниска или твърде висока.

Сред обектите, за които индустриалната климатизация е от първостепенно значение са и търговските центрове, големите супермаркети и търговски вериги, в които влизат много хора и ако не се извършва тази циркулация на въздуха съществува реален риск вътрешната среда да стане нездравословна.

Особено голямо значение има изграждането на индустриални климатични системи за небостъргачите. Обикновено тези сгради са огромни като площ и чистият въздух може да има сериозни затруднения да се добере до вътрешността на сградата.

Как се изгражда подобна система за климатизация?


Изграждането на система от този тип е доста сложно, особено ако не е направено при самото изграждане на сградата. Въпреки това, то не е невъзможно и с подходящите професионалисти всяка сграда може да се модернизира и да осигури на работещите в нея една по-добра вътрешна среда. Обикновено за изграждането на такава система за индустриално климатизиране се изисква изготвяне на подробен план, който с най-голяма точност и прецизност да представи кое и как ще бъде осъществено още преди да се започне работа по проекта.

И нека не забравяме за поддръжката…
Много важно е да се знае, че този тип системи имат нужда от периодична поддръжка и почистване от професионалисти. В противен случай те могат да се превърнат в транспортен коридор за прах, насекоми, спори и други, които в никакъв случай няма да имат полезно влияние върху здравословното състояние на човека.