• Subcribe to Our RSS Feed

сряда, 2 септември 2015 г.

Кои дейности са съпътстващи при смяна на керемиди?

 смяна на керемиди
Покривът ви се нуждае от ремонт, който смятате за дребен – просто подмяна на повредените керемиди. Сигурно си мислите, че това наистина е дреболия, която ще отнеме няколко часа... максимум ден. Е, не бъдете толкова сигурни! Дори проблемът да е наистина само частичен и да е необходимо да се смени малка част от керамичните керемиди, това е почти винаги свързано и с някои допълнителни дейности.

Кои допълнителни дейности могат да възникнат при подмяна на керемидите?


1. Установяване на проблемните участъци. Тази дейност може да бъде извършена и от собственика на покрива, но тя е винаги първата стъпка преди стартирането на един покривен ремонт. Собственикът най-добре може да разбере, кога има проблем със спукани, счупени или разместени от вятъра керемиди, особено в един дъждовен период. Влагата има неприятното свойство да не остава дълго незабелязана и първата среща с нея е сигурен индикатор за ремонт.

2. Сваляне на счупените керемиди. Това е дейност, тясно свързана с операция ‘’подмяна’’. Разбира се, че няма как да замените старите керемиди с нови, ако преди това не свалите повредените. Тази операция, в зависимост от мащабите на проблема може да приключи бързо и лесно, но може и да се превърне в цялостно разпокриване на покрива.

3. Поправка на дървената конструкция. Тази дейност може да се избегне ако откриете и спрете теча навреме, но в много случаи тя е наложителна, защото просмукващата се в керемидите влага достига до дървените греди и летви, а дървото знае как да изгние бързо под въздействие на влагата. Поправката на изгнили дървени греди и летви е задължителна, преди полагане на здравите и тежки керемиди.

4. Възстановяване на повредена изолационна мушама. Ако вашият покрив има изолационно уплътнение, то може и да се нуждае от възстановяване. Участъкът може да е малък и да ви се размине само с дребно закърпване, но при цялостно ремонтиране, си пригответе допълнителна сума за нова влагоизолационна мушама.

5. Нареждането на новите керемиди е основната дейност, която коментираме в този материал, така че няма как да я пропуснем, но пък е и леко излишно да я споменаваме, изобщо. Правим го само, за да спазим стриктно хронологията на дейностите.

6. Нареждане и подмазване на капаците на билата. Това може да не се наложи, в случай че керемидите на билата са здрави. Ако, обаче не са и също биват подменени, то здравото циментиране на капаците е още една дейност, за която ще се наложи да заплатите или да извършите, в случай, че сами се заемете със смяната на керемиди.