• Subcribe to Our RSS Feed

четвъртък, 25 май 2023 г.

Как правилно да изолирате банята си от шума?

Как правилно да изолирате банята си от шума?Да звукоизолирате банята е не по-малко важно от шумоизолацията в останалите стаи. Ето няколко съвета, които няма да развалят интериора на новата ви баня.

Изолирайте каналите и тръбите

Първо започнете с шумоизолация на тръбите, водосточните тръби и техническото оборудване, които обслужват вашата баня. Те могат да бъдат групирани заедно и скрити в сандъци, по-често наричани „технически канали“. По принцип шумовете от измиване на вода, пускане на вода или просто от кранове се предават през стените, преградите или подовете. За целта удвоете обвивката с водоустойчив гипсокартон - съществена характеристика във влажна стая - и с добро звуково представяне.

Комбинацията от гипсокартон и стъклена вата - както топло, така и звукоизолация- намаляване на шумовото замърсяване. Ако вашето оборудване все още не е затворено, знайте, че има готови за употреба и самостабилизиращи се решения, състоящи се от два водоотблъскващи гипсокартона, залепени от двете страни на панел от каменна вата с дебелина 50 мм.

Изолирайте стените

За звукоизолация между спалнята (или друга стая) и банята можете да инсталирате преграда от шумоизолирани гипсокартони, завинтени върху метална рамка и свързани с изолация от стъклена вата. Това ще действа като звукопоглъщател благодарение на влакнестата и пореста структура. Това решение намалява шума и шумовото замърсяване с 50% в сравнение със същата преграда, направена със стандартни гипсокартонени плоскости.

Изолирайте пода и тавана

Докато гъвкавото подово покритие, като килим или мокет, може да абсорбира ударен шум (удари, стъпки и т.н.), не винаги е възможно да се приложи това решение в баня. За да ограничите разпространението на шума през земята, имате няколко решения за вас. Най-простото: поставянето на изолационна подложка под облицовка.

Друга възможна алтернатива е да се направи замазка: или плаваща замазка, поставена върху слой подходяща изолация и отделена от стените, или суха замазка, която ще бъде много ефективна и ще предложи висока акустична ефективност, като същевременно значително намали звуковите вибрации.

За да се възползвате от повече съвети за вашата баня, не се колебайте да се свържете с експерт, който да ви помогне в проекта за звукоизолация. Така ще бъдете сигурни, че ще получите най-точните и добри съвети.