• Subcribe to Our RSS Feed

сряда, 17 юли 2019 г.

Въпроси и отговори за релетата


реле

Релето устройство, което ви позволява да контролирате по-високо електрическо натоварване с ток с нисък електрически "сигнал". Релетата обикновено са електромагнитни, но също така могат да бъдат намерени и в твърда форма. Могат да бъдат използвани с превключвател (за да се разреши контролът на високо електрическо натоварване с малък превключвател) или могат да бъдат свързани към източник на превключвателна мощност в кола, като запалването или електрическите вериги за аксесоари (за да се разреши мощността да бъде включвана и изключвана автоматично с ключа за запалване).

Защо е необходима употребата на релета?

Когато връзвате нещо към фабричното окабеляване на колата, е много важно да запомните, че фабричните кабели са предназначени да понасят натоварването само на фабрично инсталираните компоненти. Те не са електрически вериги за „общо ползване“, какъвто е случаят с контактите в дома ви. За пример можем да вземем електрическата верига за запалване, която е създадена с единствената цел да захрани системата за запалване на колата.

Връзването към тази верига на устройство, което изисква висока мощност, това може да предизвика пожар. Ако обаче се използва реле, можете да използвате системата за запалване на колата за контрол над устройство с висока мощност, без това устройство да се захранва директно от електрическата верига на системата за запалване.

Трудно ли е да свържем Реле?

Отговорът на този въпрос е „Не“, тъй кат при повечето релета трябва да се свържа само 4 жици.

Купих си реле, но аз не знам как да го вържа. Всичко, което виждам, са няколко странни номера и странни символи, какво означават те?

Стандартно реле Bosch стил ще има 4 или 5 нормирани изводи (30, 85, 86, 87, а понякога и 87А). е е много ясно защо са избрани точно тези номера, но нека видим какво означават те:
30 = постоянна [положителна (+)] мощност (обикновено, свързана директно към акумулатора на колата)
85 = заземена намотка (свързана към отрицателния (-) терминал на акумулатора или към всеки заземен метален панел в колата)
86 = мощност на намотката (свързана е към контролиращия източник, който може да бъде суич, системата за запалване на колата или ACC веригата)
87 = включена [положителна (+)] изходяща мощност (когато намотката на релето се захранва, номер 87 е свързан към номер 30)
87а = [на 5-ти номер само релета] този номер е свързан към номер 30, когато намотката не е захранена.

Искам да използвам реле, с което да включвам / изключвам колата. Как трябва да го свържа, за да може това да се получи?

Свържете номер 86 към системата за стартиране на колата или към ACC веригата. Тези електрически вериги. С тези електрически вериги може да се направи разклонение в окабеляването, което отива към контактния ключ на колата. ACC веригата също може да бъде разклонена в кутията с предпазителя.

От къде мога да закупя Реле?

Необходимите релета можете да закупите от всеки един магазин за електроника. Можете да идете до физическия магазин или да използвате сайтове за електроника, за да разгледате и поръчате, каквото ви е нужно. Ако имате въпроси, специалистите с радост ще ви помогнат.