• Subcribe to Our RSS Feed

сряда, 24 октомври 2018 г.

5 стъпки към идеална чистота след домашен ремонт

чистене след ремонт
За да възстановите предишното състояние на дома си, трябва да знаете как да подходите правилно

Когато сме в разгара на ремонта, рядко се замисляме, че някой трябва да събере непрекъснато трупащия се боклук. Ако сме от по-предвидливите, разбира се, че вече сме установили контакт с фирма, която отдава под наем контейнери за строителни отпадъци. Това е изключително важен етап от цялостните дейности, но е само едната страна на задължителните елементи покрай чистенето вкъщи.

Ето как да организирате нещата, за да не губите време и да не се лутате впоследствие:

1. Минимизирайте замърсяването
Тази мярка е за хора, които държат да обмислят всичко предварително. Ако покриете навсякъде с найлони, ще създадете условия за по-лесно събиране на боклука и ще се облекчите достатъчно. Защо да цапаме излишно, а после да се чудим какви усилия да полагаме, за да възстановим предишното състояние?! Проста логика.

2. Отстраняване на следите
След като повикате екип, който да събере обемните парчета и да ги откара с контейнери за строителни отпадъци, вие трябва да се заловите и със следите от ремонта. Не бързайте да тичате към магазина, а заложете на оцета и содата, когато искате да отстраните петна от гипс например. Ако са от латекс – използвайте разтворител, а след него и парочистачка, стига да разполагате с такъв уред. Лепенките от тиксо по дограмата може да се наложи да махнете с бръснарско ножче, но трябва да сте много внимателни, за да не повредите повърхността.

3. Полилеите във форма
За тях или сте забравили, или вече са били прилежно свалени и прибрани далеч от праха из стаите. Дори да е вторият вариант, те ще имат нужда от забърсване с мека, памучна кърпа и поставяне на съответното място, което също трябва да бъде почистено добре преди това.

4. Премахнете миризмата
Скорошното боядисване се усеща дълго в апартамента, а не всички могат да изтърпят миризмата. Може да се погрижите за комфорта си, като сложите купичка със сода или с лимонов сок в помещенията. Предполага се, че тя ще абсорбира по-бързо неприятния аромат. Ако сте любители на етеричните масла, може и да дифузирате с тях, за да се освежите и да си създадете приятна атмосфера.

5. Филтрите на уредите
Детайл, който може да пропуснете около всички ангажименти, свързани с ремонта. Климатиците и всяка техника, която е снабдена с филтър, трябва да се освободи от натрупания прах. В противен случай той ще се разнесе навсякъде и дори да не го забелязвате, ще го вдишвате при всяко пускане в експлоатация.