• Subcribe to Our RSS Feed

петък, 13 май 2016 г.

Не отлагайте ремонта на покрива

Лятото е безгрижен сезон, време за отпуски и почивка. Това е и сезонът на ремонтите – така е, някой отива на морето, а други правят ремонти на покриви, лепят плочки или боядисват. Предвидливите не оставят днешната работа за утре, когато ще завалят дъждове или топящият се сняг ще се стича директно в хола през пробития покрив. Ясно е, че почти няма хора, които да се качат на покрива без причина, просто за да огледат дали всичко е наред. Качествено изработеният покрив няма нужда от поправка години наред, но все пак може да възникнат някои дефекти.

Не отлагайте ремонта на покриваНай-често се повреждат улуците – запушват се с листа и боклуци, отлепват се или се получават пробойни на местата на свръзките. Когато улукът не е наред, водата се стича директно по стените, което съсипва фасадата. Още по-лошото е, че влагата прониква през стената и причинява влага и мухъл. Може да се стигне и до по-тежки поражения – корозия и рушене на конструктивни елементи на сградата. Затова най-честият ремонт на покриви е свързан с улуците. Сега има и пластмасови улуци, които много се харесват от клиентите. По тяхната повърхност трудно се задържат боклуци и затова те рядко се запушват. По желание на клиентите може да се направят във всякакъв цвят, който е еднороден навсякъде, а не е нанесен само отгоре.

Пластмасовите улуци не вървят за метални покриви. Металните улуци са най-често употребявания елемент при ремонт на покриви, не само защото са класика. Това е, защото се счита, че са по-дълготрайни, макар че и пластмасовите не им отстъпват. Докато майсторите ремонтират улуците оглеждат целия покрив. Където забележат проблем – пукнати керемиди, проблемни участъци или дефекти по комините, предлагат на собственика да ги оправят. Все пак, докато работят хора по покрива за едно, може да се свърши и друго – на майсторите това им е работата.

Доста често проблемите възникват от птиците. Пернатите си търсят места за гнезда и често целенасочено рушат някой ъгъл или до счупват някоя напукана керемида, за да си отворят дупка през която да влизат. Веднъж установили се в новата „квартира“, те започват да снасят, да мътят и скоро ще си имате цяла ферма косове, гугутки или някакви други натрапници. При ремонта на покриви нападнати от птици, се избира време, когато те не мътят, за да не се унищожи поколението. Във време, когато птиците се готвят да си оформят гнезда или пък малките вече са отлетели е подходящо да се запушват дупките. Така те ще си намерят нови места за гнездене, а вашият покрив ще остане чист и здрав.

Колкото по-подходящо е времето за ремонт на покриви, толкова по-добре ще се реши проблема. В сухо време с умерени температури се работи лесно, материалите се слепват безпроблемно и работата върви бързо. Който знае, че покривът му е за ремонт, не трябва да отлага, а да потърси добри специалисти навреме.