• Subcribe to Our RSS Feed

петък, 21 ноември 2014 г.

Предназначение на видовете крепежни елементи – планки

Различните видове планки са изключително важна част от познатите ни и използвани крепежни елементи, особено, когато говорим за видове строителни конструкции. Планките са онези крепежни елементи, без които една покривна конструкция не би била възможна, а нейната здравина и издържливост, поставени под съмнение.

Освен здравина, планките са крепежни елементи, осигуряващи лекота и бързина на изпълнението. Готовите ъглови планки с винт или основите за колони и греди намаляват значително времето за изграждане на една покривна конструкция, а времето, както знаем също има своята цена.

Планки се ползват както в строителството, така и в изработването на повечето мебели, където са предпочитани, като крепежни елементи, осигуряващи максимална здравина и лекота при сглобяване. Различните модели планки са особено необходими за монтиране и захващане на различни етажерки, независимо дали са изработени от стомана, алуминий или дърво.

Не всички крепежни елементи е желателно да бъдат скрити и именно за това някои модели планки притежават красиви орнаменти, като по този начин осигуряват здравина на захващане, същевременно допълвайки визията на конкретния елемент от обзавеждането.

Както всички видове крепежни елементи и планките варират, като модели и предназначение. Тяхното широко приложение в строителството и изработването на мебели налага наличието на това разнообразие от форми и материали, което наблюдаваме в момента.

Планките могат да бъдат тесни, широки, ъглови, свързващи и пирамидални и тези форми имат строго предназначение за всеки аспект от изграждането на един дом. Строителството е немислимо без крепежни елементи, а планките участват от изграждането на основите и покривната конструкция до дограмата на дома и изработката и монтажа на мебелите в него.